Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 11. 06. 2024
Opis terminološkega problema:

S kolegico piševa strokovni članek o komunikaciji gluhih in naglušnih oseb. Iz uredništva revije so naju opozorili na poimenovanje odgledovanje, ki ga v slovarjih na portalu Fran ni. Zato naj bi ga nadomestili s poimenovanjem branje z ustnic, vendar je odgledovanje veliko več kot samo branje z ustnic, saj označuje tako branje z ustnic kot tudi zaznavanje neverbalnih obraznih znakov. Katero poimenovanje naj uporabiva?

Odgovor:

Odgledovanja sicer res ne najdemo v virih, vključenih v slovarski portal Fran, najdemo pa ga v Besedišču slovenskega jezika in v Slovarju slovenskega znakovnega jezika, ki je za rabo na vašem področju najbolj verodostojen priročnik. Omenimo še, da se relativno pogosto uporablja tudi daljša oblika odgledovanje z ustnic, za katero niti ni potrebe, saj je že enobesedno poimenovanje odgledovanje sporočilno dovolj nedvoumno. Glede na rabo v strokovnih besedilih pa ugotavljamo, da bi njegov sinonim lahko bilo poimenovanje branje z ustnic, pojavlja se tudi varianta branje z ust. V primeru, da sta poimenovanji sinonima, tudi branje z ustnic vključuje vse, kar označuje odgledovanje – ne gre torej za to, da oseba opazuje samo ustnice in skuša razbrati pomen izrečenega, ne zaznava pa drugih delov obraza. Táko razumevanje zveze branje z ustnic ni terminološko, ampak splošno.

Če se vrnemo k terminološki sinonimiji. Gre za pojav, ko dva termina označujeta isti pojem. To pa pomeni, da ni prostora za interpretacije posameznika – še posebej, če ni strokovnjak na področju, na katerem se termin uporablja –, kaj termin pomeni oz. kako ga razume. Prva stvar, ki bi jo bilo torej treba raziskati, je, ali sta termina odgledovanje in branje z ustnic sinonima. Čeprav je iz besedil mogoče sklepati na sinonimno razmerje med odgledovanjem in branjem z ustnic, morajo to razmerje potrditi strokovnjaki s področja, na katerem se termin primarno uporablja. Če sta poimenovanji sinonima, potem bi bilo smiselno izmed njiju izbrati tistega, ki bi dobil status prednostnega termina. Ta koncept je na primer aktualen v terminoloških slovarjih, ki nastajajo na Oddelku za terminologijo in s katerim se poskuša čim bolj urediti terminologijo določene stroke. V vašem primeru bi kot prednostni termin potrdili odgledovanje, ki je v rabi ustaljeno, v primerjavi s poimenovanjem branje z ustnic, ki je opisno, pa ustreza tudi terminološkemu načelu gospodarnosti, v skladu s katerim imajo krajši termini prednost pred daljšimi.

Če pa poimenovanji sploh nista sinonima in ne označujeta istega pojma, na kar opozarjate v vprašanju, potem ni nobene dileme. Za označevanje pojma, po katerem sprašujete, uporabljajte termin odgledovanje. Dejstvo, da ga ni v slovarjih na portalu Fran, pri tem nima odločilne vloge, saj gre za termin, ki je uslovarjen v Slovarju slovenskega znakovnega jezika in ga potrjuje raba v strokovnih besedilih.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer