Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 24. 05. 2024
Opis terminološkega problema:

Zanima me, kako bi v slovenščino prevedli angleški termin founder mutation. Ali že obstaja kak uveljavljen termin? Termin označuje gensko spremembo, ki je v določeni kulturno ali geografsko izolirani populaciji prisotna v visoki frekvenci in lahko povzroča nekatere bolezni.

Odgovor:

Za pojem s področja genetike, ki ga označuje angleški termin founder mutation, smo v slovenskih strokovnih besedilih našli nekaj pojavitev, ki pa ohranjajo citatno sestavino founder (mutacija founder, founder mutacija). Ta poimenovalna rešitev se nam ne zdi ustrezna, saj pri poimenovanju novih pojmov v slovenščini praviloma ne obdržimo citatnih sestavin, ampak poskušamo poiskati slovenske. Jedrna sestavina mutacija je ustrezna, zaplete pa se pri angleški sestavini founder. Za to vrsto mutacije je značilno, da je nastala v preteklosti, pri enem samem predniku, ki je tako postal začetnik populacije. Iščemo torej sestavino termina, s katero bi izrazili to značilnost pojma.

Za povezani pojem, ki ga v angleščini označuje termin founder effect, smo našli več pojavitev slovenskega poimenovanja učinek ustanovitelja – v doktorski disertaciji P. Glasnovića Primerjava dejanske potencialne razširjenosti izbranih vrst iz rodu vrčic (Edraianthus, Campanulaceae) s pomočjo modeliranja (2017) je v poglavju Slovar pojmov navedena tudi definicija 'izguba genetske variabilnosti, do katere pride, ko nova populacija nastane iz majhnega števila osebkov ene populacije'. Sestavina ustanovitelj z vsebinskega vidika ni neustrezna, se nam pa ne zdi optimalna, saj se ustanavljanje pogosto nanaša na formalno vzpostavitev česa, v tem primeru pa gre za osebo, ki je bila prva nosilka mutacije in tako začetnica nove populacije. Našli smo tudi poimenovanje učinek prvih naseljencev (gl. doktorska disertacija A. Zupana Genetska struktura Slovencev, kot jo razkrivajo polimorfizmi kromosoma Y in mitohondrijske DNA (2014, str. 60), vendar menimo, da je za splošno rabo v genetiki nekoliko preozko.

Po drugi strani se v živinoreji za angleški termin founder uporablja slovenski termin osnovalec, ki označuje žival brez znanih staršev, ki šteje za začetnika populacije. V Terminološkem slovarju živinoreje, ki nastaja na Oddelku za terminologijo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, je tudi iztočnica učinek osnovalca z definicijo 'zmanjšanje genetske variabilnosti kot posledica naključnega genetskega toka, ko ob osnovanju populacije sodeluje le majhno število osebkov' in angleškim ustreznikom founder effect. Osnovalec se nam zdi primerna sestavina tudi za obravnavani pojem. Ker gre za vrsto mutacije, je jedro termina mutacija. Lahko bi uporabili strukturo mutacija osnovalca (ali osnovalčeva mutacija), kar bi pomenilo, da gre za mutacijo, ki je nastala pri osnovalcu. Ker pa gre v našem primeru za vrsto mutacije, se nam zdi še ustreznejša struktura z vrstnim pridevnikom osnovalski (v pomenu nanašajoč se na osnovalca), torej osnovalska mutacija.

Predlagamo vam torej, da za angleški termin founder mutation uporabite slovenski termin osnovalska mutacija.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer