Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 16. 05. 2024
Opis terminološkega problema:

Pri pisanju doktorske naloge sem naletela na dilemo, kako v slovenščino prevesti angleški termin aspirant, ki na področju politične teorije označuje osebo, ki si želi in prizadeva za politično udejstvovanje. Uporabila sem tujko aspirant, saj teorija loči med kandidatom in aspirantom. Aspirant ali aspirantka je oseba, ki izraža željo in si prizadeva za politično udejstvovanje, kandidat ali kandidatka pa oseba, ki jo predlaga oz. izbere politična stranka za določen položaj. Zanima me, ali obstaja slovenski izraz za aspirant, da bi v nalogi uporabila ta termin.

Odgovor:

Aspirant je vključen v SSKJ2, kjer je razložen kot 'kdor si prizadeva, se poteguje za kaj, navadno za službo ali naslov', kot sinonima pa sta navedena kandidat in pripravnik. V SSKJ2 je tudi slovarski sestavek aspiracija z razlago 'prizadevanje za kaj' in sinonimoma težnja in želja. Prav tako pa v SSKJ2 najdemo tudi aspirantko s kvalifikatorjem knjižno in razlago 'ženska ali država, ustanova, ki si prizadeva, se poteguje za kaj, navadno za službo ali naslov', sinonima sta kandidatka in pripravnica. Sinonimno razmerje med angleškima besedama candidate in aspirant potrjujejo tudi tuji splošni slovarji, npr. spletni Collins English Dictionary.

Sodobna raba besede aspirant kaže, da gre za razmeroma redko poimenovanje, saj v referenčnem korpusu Gigafida 2.0 najdemo le 58 zadetkov, aspirantka pa se pojavlja 20-krat, pri čemer so v besedilih pogosteje omenjene države kot osebe. V korpusu znanstvenih besedil OSS se termin aspirant pojavi 179-krat, in sicer v besedilih z različnih strokovnih področij.

V magistrski nalogi M. Vidic Politična participacija žensk: primerjava Slovenije in Združenih držav Amerike (2016) so pri opisu ameriških razmer na str. 36 omenjene tri kategorije, in sicer aspiranti, kandidati in izvoljeni. Poleg aspiranta se za označevanje obravnavanega pojma v isti nalogi uporablja tudi poimenovanje potencialni kandidat, najdemo ga tudi npr. v diplomskem delu A. Velića  Uravnotežena zastopanost spolov v politiki: primer spolnih kvot, (2011, str. 44). V korpusu OSS je zadetkov za potencialnega kandidata veliko več (skupaj 5209), vendar pa ne označuje vedno osebe, ki si sama prizadeva doseči neki položaj v politiki, temveč navadno označuje osebo, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje dela ali funkcije in jo med potencialne kandidate uvrstijo drugi.

Pri iskanju najprimernejšega poimenovanja je najpomembnejše, da to pojem ustrezno označuje in ne povzroča dvoumnosti. Termin aspirant je del slovenskega jezika, kar potrjuje tudi njegova vključenost v splošni slovar. Tudi termin kandidat je prevzet, kar pomeni, da izvor poimenovanja sam po sebi ni ovira pri izbiri slovenskega ustreznika. Čeprav je potencialni kandidat uporabljen tudi za osebo, ki si sama želi doseči neko funkcijo, ni pa še imenovana ali izbrana kot kandidat, menimo, da pojem natančneje označuje beseda aspirant. Ta se tudi sicer uporablja za pojem, ki vas zanima, zato vam svetujemo, da uporabljate termin aspirant oz. aspirantka, če gre za osebo ženskega spola.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer