Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 05. 04. 2024
Opis terminološkega problema:

Večina evropskih jezikov za upogibljivo žico ali tanko jekleno vrv v zaščitni cevi za prenos potisnih ali vlečnih mehanskih sil, npr. namenjeno zaviranju, uporablja poimenovanje bovden, ki je izpeljano iz priimka iznajditelja Ernesta Monningtona Bowdna. V Lenartu deluje Tovarna bovdenov in plastike, ne najdem pa knjižnega izraza v slovenščini.

Odgovor:

Zanima vas poimenovanje za kabel, ki je v rabi od konca 19. stoletja in je nadomestil zapletene razporeditve kablov in škripcev, namenjenih npr. zaviranju pri kolesih in avtomobilih. V drugi izdaji Splošnega tehniškega slovarja, A–O (Zveza inženirjev in tehnikov SR Slovenije, Tehniška sekcija Terminološke komisije SAZU, 1978) najdemo pri iztočnici Bowden tudi termin Bowdenov vlek z definicijo 'žica v jekleni žični cevki za prenos sil s premikanjem'. V letu 2007 je izšel prvi zvezek Slovenskega tehniškega slovarja, A–B (Založba ZRC), ki predstavlja nadaljevanje prizadevanj za razvoj tehniškega jezika, izkazanih v dveh izdajah Splošnega tehniškega slovarja v dveh delih in v katerem je definiran Bowdenov vlek kot 'žica ali tanka jeklena vrv v gibki zaščitni cevki za premočrtni prenos sile, premočrtno premikanje'. V nastajajoči prenovljeni in dopolnjeni izdaji Slovenskega tehniškega slovarja pa je Bowdnov vlek usmerjen na podomačeni prednostni termin bovden, ki je definiran kot 'upogibljiva žica ali tanka jeklena vrv v zaščitni cevi za prenos potisnih in/ali vlečnih sil, npr. za nastavljanje, uravnavanje mehanizma za dodajanje ali odvzemanje plina pri motorjih z notranjim zgorevanjem, zavor na vozilih'. Zapis termina v stroki se je torej ustalil v podomačeni različici.

V korpusu znanstvenih besedil OSS se bovden pojavi kar 1083-krat. Najdemo ga npr. v diplomskem delu U. Hamlerja Avtomatizacija stroja za vstavljanje HDPE cevke v bovden (2016, npr. str. 3), v diplomskem delu A. Mlakarja Konstrukcija orodja za brizganje končnika bovdena (2017, npr. str. 2). V istem korpusu se pojavlja tudi termin bovden-poteg z variantnima zapisoma bovden poteg in  Bovden poteg, vendar bi morali v skladu s pravili tvorjenja svojilnih pridevnikov iz osebnih moških imen tujega izvora (prim. Slovenski pravopis 2001, člen 956; Pravopis 8.0, člen 110 in naslednji) pri poimenovanju pojma ohraniti izvirni priimek izumitelja, hkrati pa prilagoditi izpeljavo pridevnika z izpustom neobstojnega polglasnika, torej Bowdnov poteg, ki se je ustalil namesto v slovarje vključenega termina Bowdnov vlek.

V stroki se je torej ustalilo enobesedno poimenovanje bovden. Kot zanimivost naj omenimo, da je bila ta oblika zapisana že v času priprave na izdajo Slovarja slovenskega knjižnega jezika (izhajal je med 1970 in 1991), vendar še ni bila dovolj pogosta, da bi jo uvrstili v slovar, najdemo pa jo v Besedišču slovenskega jezika. Pojmi so poimenovani na različne načine, izpeljava iz priimka iznajditelja je ena od možnosti, podobno je npr. kardanski v terminu kardanska gred za gred, ki prenaša vrtilni moment z možnostjo kompenzacije neoosnosti (prim. Razlagalni slovar strojništva, Fakulteta za strojništvo UL, 2019), poimenovan po iznajditelju Girolamu Cardanu.

Opozorimo naj še na zapis termina bovden v odvisnih sklonih. Termin je v slovarjih zapisan z naglasom na o, torej bôvden [bôu̯dən], zato drugi zlog izgovarjamo s polglasnikom, ki v odvisnih sklonih izpade, torej termin pregibamo bovden – bovdna. Termin je ustrezen in ustaljen v stroki, zato vam svetujemo, da ga uporabljate.

 

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer