Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 25. 03. 2024
Opis terminološkega problema:

Zanima me slovenski ustreznik za angleški termin s področja pedologije – abrupt textural difference. Termin označuje izrazito povečanje vsebnosti gline v omejenem globinskem razponu (nekaj centimetrov tal). V slovenščini se uporablja poimenovanje nenadna teksturna sprememba. Omenja se tudi v prevodu Mednarodnega klasifikacijskega sistema za poimenovanje tal 2014 (Mednarodni klasifikacijski sistem za poimenovanje tal in izdelavo legend na zemljevidih tal, Posodobitev 2015). Ali je pridevnik nenaden kot sestavina termina ustrezen?

Odgovor:

Angleški termin abrupt textural difference je večbesedni, natančneje tribesedni s samostalniškim jedrom difference in dvema pridevniškima sestavinama abrupt in textural. Termin se pojavlja v omenjenem klasifikacijskem sistemu za poimenovanje tal. Naj dodamo, da se v drugem mednarodnem klasifikacijskem sistemu (Soil taxonomy) pojavlja termin abrupt textural change. Opredelitvi v obeh sistemih sta podobni, pri čemer pa se razlikuje navpična razdalja, pri kateri pride do teksturne spremembe tal – 5 cm pri Mednarodnem klasifikacijskem sistemu za poimenovanje tal in 7,5 cm pri Soil taxonomy (gl. članek J. G. Bockheim Genesis of soils with an abrupt textural contrast in the United States v Catena 137, 2016, str. 422–431, str. 422).

Slovenski ustreznik nenadna teksturna sprememba (za abrupt textural difference), po katerem sprašujete, očitno še ni ustaljen. Sestavini textural in difference nista problematični – gre za teksturne spremembe. Vprašanje o ustreznosti pa se vam pojavlja ob sestavini abrupt. Ena možnost bi bila, da bi uporabili kar prevzeti pridevnik abruptni. V SSKJ2 ima stilno-zvrstni kvalifikator knjižno, ki označuje besedo, pomen ali zvezo, ki se rabi zlasti v leposlovnem ali znanstvenem jeziku (Uvod, § 133), in razlago 'ki je brez zveze, odtrgan'. Zato se nam kot sestavina termina pridevnik abruptni ne zdi najprimernejši.

Pridevnik nenaden je najverjetneje prevod angleškega pridevnika abrupt – v slovarju Cambridge Dictionary ima v delu razlage 'sudden and not expected' ('nenaden in nepričakovan'). Pridevnik nenaden ima v SSKJ2 dva pomena, 1. 'ki nastopi v trenutku, naenkrat' ter 2. 'ki nastopi v razmeroma kratkem času'. Oba pomena torej vključujeta časovno dimenzijo. Pri obravnavanem pojmu ne gre za to, da se teksturna sprememba zgodi v trenutku ali v kratkem času, ampak gre za spremembo, ki jo je mogoče naenkrat, dokaj nepričakovano opaziti v tleh, v nekaj centimetrih (torej na majhni razdalji) na omejenem globinskem razponu. Zato razumemo pomisleke, ki se pojavljajo v zvezi s sestavino nenaden.

Pomislili smo na pridevnik izrazit, torej na poimenovanje izrazita teksturna sprememba. Vsebini pojma bi ustrezal 2. pomen iz SSKJ2 'zelo opazen, zelo viden'. Še nekoliko boljša poimenovalna možnost bi se nam zdela s sestavino oster. Pridevnik je v istem slovarju pod 5. b) pomenom razložen kot 'ki se pojavlja v zelo izraziti obliki', kar bi vsebinsko ustrezalo konkretnemu pojmu.

Po pomoč smo se obrnili tudi k področnemu strokovnjaku, ki nam je odgovoril, da se s prevodom klasifikacijskega sistema, v katerem se pojavi obravnavani termin, strinja več strok. Potrdil je, da je poimenovalna rešitev nenadna teksturna sprememba povezana s terenskim delom, ko strokovnjak ob proučevanju nenadoma naleti na veliko spremembo v teksturi.

Ker se termin uporablja v verodostojnem viru, ki je nastal s konsenzom več strok, vam njegove menjave ne svetujemo.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer