Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 22. 05. 2023
Opis terminološkega problema:

Zanima me ustrezno slovensko poimenovanje za sextortion, ki poimenuje obliko spletnega nasilja, pri kateri storilec grozi z objavo intimnega posnetka ali fotografije žrtve, če ta ne bo ugodila njegovi zahtevi, npr. nakazala denarnega zneska. V slovenščini se zaenkrat pojavljata opisni poimenovanji izsiljevanje z golimi posnetki in fotografijami ter izsiljevanje z intimnimi posnetki.

Odgovor:

Angleški termin sextortion označuje obliko spletnega izsiljevanja, kjer storilec najprej pridobi žrtvine posnetke in fotografije z intimno vsebino tako, da mu jih ta sama pošlje, nato pa jih uporabi kot sredstvo za izsiljevanje oz. za dosego svojega cilja. V zameno za to, da pridobljenega gradiva ne objavi ali posreduje drugim uporabnikom spleta, od žrtve nekaj zahteva – lahko gre za finančno korist, zlorabo ali maščevanje. Angleški termin je sestavljen iz besed sexual extortion, poimenovanje bi zato lahko v slovenščino preprosto prevedli v spolno izsiljevanje. Omenjeni termin se kot ustreznik za sextorsion že pojavlja, npr. v terminološki zbirki IATE, pri tem pa naj opozorimo, da gre tam za pomanjkljivo definicijo, ker vključuje zgolj otroke in mladoletnike, medtem ko obravnavani pojem ni vezan izključno na mlajšo populacijo in se pojavlja tudi pri odraslih. Težava tega termina je, da že označuje drug pojem, in sicer obliko spolnega nadlegovanja, pri kateri je zaposlitev ali odločitev v zvezi z delom pogojena s sprejemom ali zavrnitvijo neželenega spolnega vedenja – gl. npr. diplomsko delo M. Drobnič Spolno nadlegovanje na delovnem mestu v Sloveniji – primer gostinstva (2012, str. 13). Če bi želeli pojem, po katerem sprašujete, poimenovati na novo, bi lahko dodali sestavino spletni, ker se dogaja na spletu – torej bi bil termin spletno spolno izsiljevanje.

Opisno poimenovanje izsiljevanje z golimi posnetki in fotografijami je zaradi svoje dolžine terminološko manj ustrezno. V terminologiji imajo krajša poimenovanja praviloma prednost pred daljšimi. Čeprav se zdi, da so daljša poimenovanja bolj natančna, so zagotovo manj funkcionalna, ker omogočajo nastanek vedno novih variant istega termina, to pa preprečuje, da bi se v stroki ustalilo eno poimenovanje, ki bi nedvoumno označevalo pojem. Zato bi omenjeno poimenovanje označili kot manj ustrezno.

Tudi drugo poimenovanje, izsiljevanje z intimnimi posnetki, je opisno in zato ni najboljša poimenovalna rešitev. Je pa termin vključen v Kriminalistični terminološki slovar, ki nastaja v Terminološki sekciji in pri katerem sodeluje skupina strokovnjakov s področja kriminalistike. Ti se strinjajo, da poimenovanje ustrezno označuje pojem, poleg tega pa je termin relativno ustaljen, saj se pojavlja v relevantnih virih, gl. npr. prispevek Izsiljujejo me z intimnimi posnetki na spletni strani Varni na internetu ter Izsiljevanje z intimnimi posnetki na spletnem mestu prijavne točke Spletno oko.

Svetujemo vam, da uporabljate termin izsiljevanje z intimnimi posnetki.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer