Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 16. 02. 2023
Opis terminološkega problema:

Zanima nas, kakšno je slovensko poimenovanje za angleški izraz extended play, ki označuje glasbeni posnetek, ki je daljši od singla in krajši od albuma. Možnosti, na katere smo pomislili, so: EP, podaljšano predvajanje, podaljšana igra, podaljšani album, podaljšana plošča, mala plošča ...

Odgovor:

Pojem, ki ga v angleščini označuje extended play oziroma kratica EP, je aktualen že desetletja, a se v slovenščini doslej še ni zares ustalilo nobeno poimenovanje. Pri izbiri najustreznejšega poimenovanja je med drugim smiselno upoštevati tudi mesto pojma v pojmovni skupini.

V tem primeru imamo opravka z vrstami plošč (včasih vinilnih, danes seveda tudi v drugih formatih). V SSKJ2 najdemo iztočnico singel, ki je označen s kvalifikatorjem pogovorno in ima 2 pomena: 1. 'posamezna pesem, skladba, posebej izdana, izpostavljena z namenom promocije avtorja glasbe' in 2. 'plošča, zgoščenka s tako pesmijo'. Slovenski pravopis 2001 za singel navaja sinonim mala (gramofonska) plošča. Pri geslu plošča v SSKJ2 je v ilustrativnem gradivu navedena tudi mala plošča 'gramofonska plošča s premerom 17 cm' in vélika ali longplay plošča 'gramofonska plošča s premerom 30 cm'. Ker je poimenovanje mala plošča (ki ima pogovorni sinonim singel) že zasedeno, za pojem, po katerem sprašujete, ni primerno.

V slovenščini se pogosto pojavlja citatno kratično poimenovanje EP, ki je v razmerju do angleškega LP ali long play, za kar v slovenščini uporabljamo velika plošča. Za veliko ploščo (poimenovanje je sicer povezano z večjimi merami vinilne plošče) je značilno, da vsebuje približno 12 pesmi, zato se pogosto pojavi tudi poimenovanje album. Tudi sami ste v vprašanju omenili, da iščemo poimenovanje za glasbeni posnetek, ki je daljši od singla (ali male plošče) in krajši od albuma (ali velike plošče).

Če bi pri poimenovanju izhajali iz jedra plošča, ki je danes vezano zlasti na vinilne plošče, bi razmišljali v smer podaljšane plošče, torej take, ki je daljša od male plošče. Gre za vmesno stopnjo med malo ploščo in veliko ploščo oziroma med singlom in albumom. Zato bi lahko izhajali tudi iz termina album. Če album tipično vsebuje 12 pesmi, jih posnetek, po katerem sprašujete, ponavadi vsebuje od 4 do 6 (lahko tudi več, a vedno manj kot album). Zato se v angleščini uporablja tudi poimenovanje mini album. Tudi v slovenščini se mini album že uporablja. Pri tem opozarjamo na to, da je ustrezen tako zapis skupaj (minialbum) kot tudi zapis narazen (mini album), več o tem v odgovoru Skupaj ali narazen: »miniserija« ali »mini serija« v Jezikovni svetovalnici. Mini album se pojavi recimo v članku Z. Matoza Elvis Jackson: Orto začetek Orto festa (Delo, 3. 4. 2014), v objavi EP Fairytales: Maja Keuc izdala svoj prvi internacionalni mini album na portalu Si21 (27. 5. 2017), v objavi Glasba v letu 2021 na portalu 24ur.com (29. 12. 2021); v objavi Metallica napovedala izdajo novega koncertnega EP-ja na portalu Siol.net (13. 9. 2010) itd. Mini album je kot ustreznik za extended play naveden tudi v pojmovniku na spletni strani specializirane trgovine z gramofonskimi ploščami Recordslo.com.

Svetujemo vam torej, da za angleški termin extended play uporabljate slovensko poimenovanje mini album.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer