Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 24. 01. 2023
Opis terminološkega problema:

S kolegi se ne strinjamo glede tega, ali bi bilo treba ime za uveljavljeno motošportno panogo enduro, ki označuje vzdržljivostne dirke po brezpotju oziroma čez drn in strn, posloveniti. Obstaja namreč tudi panoga endurance, ki označuje vzdržljivostne dirke na dirkališču. Da bi bila zmeda popolna, pri nas prirejamo tudi dirke v panogi cross country, ki prav tako označuje dirke čez drn in strn, le vzdržljivostna komponenta morda ni tako izražena. Enotne formule seveda ni; v Motoreviji npr. pišemo o dirkah v motokrosu (poslovenjeni izraz za motocross), pa tudi o speedwayju in rallyju, ki ju doslej nismo poslovenili. Smo pa poslovenili endurance dirke, ki jim pri nas rečemo cestno-hitrostne vzdržljivostne dirke. Moje mnenje je, da je enduro že tako uveljavljen, da ga ni treba posloveniti – nenazadnje enduro označuje tudi prodajni razred motociklov.

Odgovor:

Strinjamo se, da je poimenovalna zmeda na tem področju velika. Prvo iskanje po spletu nas je pripeljalo do endura na področju kolesarstva. Enduro je namreč disciplina v gorskem kolesarstvu (natančneje o tej disciplini v diplomski nalogi B. Hölcla Pomen vadbe za moč za gorske kolesarje v disciplini enduro (2019, str. 3–5)). Pojavila naj bi se v Franciji okoli 2003 in postala med najbolj priljubljenimi disciplinami gorskega kolesarstva (A. McLemore: Enduro Mountain Bike Racing: Understanding the Sport and Watching the Action, 7. 6. 2022). Bistvo te kolesarske discipline je, da se merijo le rezultati na spustih, a morajo tekmovalci v določeni časovni omejitvi prekolesariti tudi vzpone.

Enduro v gorskem kolesarstvu se je razvil pod vplivom endura kot motociklistične panoge (prav tam). Zanjo velja, da dirka, običajno po gozdnatem terenu in z ovirami, traja nekaj dni in da mora voznik prečkati več nadzornih točk. Glede na razlago v slovarju Merriam-Webster je sicer enduro relevanten tudi na področju avtomobilističnih dirk. Razlaga v slovarju se v slovenskem prevodu glasi: 'dolga dirka (za avtomobile ali motocikle), pri kateri je večji poudarek na vzdržljivosti kot na hitrosti'. V slovenščini pojem na področju avtomobilističnih dirk označuje poimenovanje vzdržljivostna dirka ali pa vzdržljivostna avtomobilska dirka; primer zanjo je 24 ur Le Mansa.

Poimenovanje enduro je tvorjeno iz angleškega izraza endurance (sln. vzdržljivost), ki je definicijska lastnost pojma na vseh treh področjih. Enduro, po katerem sprašujete, primarno označuje motociklistično panogo, uporablja pa se tudi za poimenovanje s to panogo povezanih pojmov, npr. enduro motocikel, enduro oprema, enduro voznik. V tem primeru je v vlogi nesklonljivega levega samostalniškega prilastka.

Strinjamo se z vami, da je termin ustaljen. Zamenjava npr. z dvobesednim poimenovanjem vzdržljivostna dirka ne bi bila optimalna, ker je poimenovanje preveč opisno in zato premalo natančno označuje pojem. Najbrž bi bilo enduro ustrezneje opredeliti kot vrsto vzdržljivostne dirke. Poleg ustaljenosti pa velja poudariti, da je enduro relevanten vsaj še na področju kolesarstva, zato menimo, da njegova zamenjava ne bi bila smiselna oz. ne bi bila uspešna.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer