Terminološko svetovanje

Terminološka svetovalnica je namenjena širši strokovni javnosti, ki se sooča s konkretnimi poimenovalnimi problemi, pa naj gre za popolnoma nove pojme, ki jih je v slovenščini šele treba poimenovati, ali že znane pojme, za katere obstaja več poimenovanj. Terminološke odgovore pripravljajo sodelavci Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (in so objavljeni tudi na spletišču Terminologišče), ki pri delu upoštevajo osnovna terminološka načela.
Vprašanje poslano: 16. 12. 2022
Opis terminološkega problema:

Zanima me vaš predlog slovenskega ustreznika za angleški termin deprescribing, ki je definiran kot proces popolnega umikanja ali zmanjševanja odmerka zdravil zaradi neželenih učinkov, ki ga nadzoruje zdravnik, njegov namen pa je nadzorovati sočasno uporabo več zdravil in dosegati boljše rezultate zdravljenja.

Na Fakulteti za farmacijo UL smo za potrebe magistrskih nalog izraz prevajali kot zmanjšanje intenzivnosti zdravljenja in s tem izrazom zajeli tako ukinjanje zdravil kot zmanjševanje odmerkov zdravil.

Odgovor:

V farmaciji je že ustaljen termin predpisovanje zdravil, ki ustreza angleškemu medicine prescribing. V Farmacevtskem terminološkem slovarju 2 je predpisovanje zdravil definirano kot 'postopek, v katerem pooblaščena oseba pacientu na podlagi diagnoze določi in predpiše vrsto, jakost, količino in režim odmerjanja zdravila'. Pojem, ki ga omenjate, je povezan s predpisovanjem zdravil, in sicer gre za nasproten proces, torej za ukinjanje ali zmanjševanje odmerkov zdravil.

Predlog, ki ga navajate (zmanjšanje intenzivnosti zdravljenja), se nam zdi preveč opisen. Menimo tudi, da bi bilo bolje izhajati iz osnovnega pojma, ki je predpisovanje zdravil. V tem primeru imamo več možnosti. Samostalniškemu jedru predpisovanje bi npr. lahko dodali pridevnik, ki bi ga natančneje določal. Ustrezen pridevnik je sicer težko najti, saj bi radi izrazili nasprotnost, poleg tega pa bi izbrani pridevnik moral zajemati tako ukinitev kot tudi zmanjševanje odmerkov zdravil.

Druga možnost je besedotvorna, pri tem pa imamo vsaj dve možnosti. Prva je, da jedrni sestavini izhodiščnega termina pred-pisovanje predpono pred- zamenjamo s predpono od-. Tako dobimo odpisovanje. Besedotvorno je to sicer ustrezno, vendar pa ima beseda odpisovanje oz. odpisati po SSKJ2 že več drugih pomenov, npr. 1. 'pisno odgovoriti', 2. 'narediti, da kaj ne obstaja več ali le v manjši meri', 3. ekon. 'zmanjšati vrednost sredstev za del izgubljene vrednosti', 4. ekspr. 'nehati upoštevati koga, računati s kom'. Seveda bi se beseda odpisovati oz. odpisovanje lahko terminologizirala v farmaciji in bi označevala obravnavani pojem, vendar menimo, da se ravno zato, ker ima toliko drugih pomenov, izgubi povezava z osnovnim pojmom.

Zato se nam zdi še najustreznejša možnost, da izhodiščnemu terminu predpisovanje zdravil dodamo predpono od-, ki po SSKJ2 izraža več pomenov, med drugim tudi odvzemanje in razveljavitev. Tako dobimo termin odpredpisovanje zdravil, ki je že bil uporabljen npr. v učbeniku Izbrana poglavja iz interne medicine (Medicinska fakulteta UL, 2021, str. 135).

Svetujemo vam torej, da za obravnavani pojem uporabljate odpredpisovanje zdravil.

Avtorji: Simon Atelšek, Tanja Fajfar, Mateja Jemec Tomazin, Jera Sitar, Mojca Žagar Karer